New
Here’s a handy notice bar to bring attention to new features of your website.

Vanliga frågor

Vi svarar på några av de vanligaste frågorna.
Hur gör man Hjärt och lungräddning (HLR) på vuxna?

Börja med 30 kompressioner mitt på bröstbenet, tryck ner bröstkorgen 5 cm. Takten är 2 tryck/sekund. Här kommer Pippi Långstrump är en låt som håller rätt tempo. Efter 30 kompressioner är det 2 inblåsningar, tänk på att skapa fria luftvägar. Upprepa detta tills ambulans kommer.

Hur gör man Barn-HLR?

På barn ska man börja med 5 inblåsningar. Efter det gör man 15 kompressioner följt av 2 inblåsningar. Sedan fortsätter man 15 kompression och 2 inblås tills ambulans kommer eller barnet vaknar till liv.

Behöver man en hjärtstartare för att starta hjärtat?

Det är väldigt sällan ett hjärta startar av enbart kompressioner och inblåsningar. Se det som ett sätt att hålla hjärnan syresatt i väntan på en hjärtstartare.

Kan man använda hjärtstartare på barn?

Ja det ska man. På de flesta hjärtstartare finns det eller så kan man köpa till en barnnyckel som man kopplar in för barn under 8 år.

Kan lungorna explodera om jag gör för hård inblåsning vid HLR?

Lungorna på en vuxen person är elastiska. Vi kan inte blåsa med så högt tryck så att lungorna spricker eller explodera. Däremot skulle det kunna finnas en potentiell risk hos gamla och sjuka lungor med t ex emfysemblåsor.

Vid snabba och kraftiga inblåsningar går luften istället ner i magsäcken och det kan leda till kräkning. Om personen kräks vänder du den på sidan och rensar munnen innan du gör nya inblåsningar. Gör det försiktigt med fingrarna så att ingenting fastnar i halsen.

Viktigt! Om man blåser för mycket på ett spädbarn (0–1 år) eller barn (1 år – puberteten) kan man orsaka stora lungskador. Blås endast den lilla mängd luft du har i din mun och titta så att bröstkorgen höjer sig

Finns det några risker med att göra bröstkompressioner?

Riskerna är minimala att göra fel vid bröstkompressioner – starta därför alltid HLR
Det värsta som kan hända är att den som verkligen behöver HLR inte får det. Men andra ord, gör du inget direkt kommer personen att dö med 100 % säkerhet.

Men det är klart, om du använder övervåld och samtidigt trycker på fel ställe finns det risker med kompressioner. Då kan skador uppstå på revbenen, mjälten, magsäcken och levern.

Och spädbarn och barn är så klart mer känsliga, därför är det extra viktigt att man gör rätt på barn.

Har du fler frågor? Kontakta oss!